USK Praha B 5,0 - 3,0 Mlejn A

02.02.2013 10:50

Poprvé jsme se měli sejít v základní sestavě. Snad všichni jsme byli přesvědčeni, že tentokrát vyhrajeme, mnozí z nás čekali dokonce přesvědčivé skore. Ve Vršovicích jsme se utkali se sympatickým a - jak se ukázalo - nikoli slabým družstvem domácích. Prostředí v sousedství ledové plochy bylo příjemné a myslím, že údery pukem o hrazení či valčík Na krásném modrém Dunaji byly celkem příjemnou kulisou a nikoho z hráčů nerušily.

Po dvaceti minutách se na sedmi šachovnicích urputně bojovalo, na první šachovnici opozdilí hráči partii teprve zahajovali. Vypadalo to na velice pěkný zápas. Protože nemám podrobnou povědomost o dění na všech šachovnicích, zmíním jen to, co jsem viděl.

Na osmé šachovnici Pavel Porteš dosáhl první výhry partie našeho družstva v zápase.

Na druhé šachovnici v pozici s rošádami na různých stranách Jakub Vandas vedl důrazně křídelní útok na černého krále, jehož postavení preventivně oslabil výměnou fiancettovaného černopolného střelce. Útok neváhal podpořit oběťmi a vyhrál velmi přesvědčivě. 

Na čtvrté šachovnici v divoké partii Alois Dvořák remizoval a na třetí Jarda Šalom prohrál. Petr Mlejnek remizoval na čtvrté šachovnici.

Partie na první a především na šesté šachovnici slibovaly body pro hosty z Mlejna.

Na první šachovnici měl černý po zhriuba dvaceti tazích výhodu dvojice střelců a převahu v centru šachovnice v otevřené pozici, kde bílý navíc lehce zaostával ve vývinu. Přesto v naprosto nekomplikované situaci bez kombinačních motivů nejprve černý daroval soupeři pěšce a poté i věž. Oba kameny nabídnuté na podnosu bílý prostě přijal a černý se vzdal. Šachová slepota, nebo se nechal černý unést časovou tísní bílého? Nebo měl pravdu černý, když si stěžoval na silnou hypoxii v malém uzavřeném prostoru?

Šestá šachovnice:  Ač hra zde byla asi zajímavější než na šachovnici první, nabídla v závěru podobně tragický obrázek. Milan Marek, stálá opora našich  týmů, dosáhl bílými figurami jasně vyhrané pozice. Soupeři disponovali všemi těžkými figurami, bílý měl materiální výhodu střelce za pěšce, ale jeho věže na polích b1 a d7 nespolupracovaly a bílýkrál byl poněkud exponován na poli f3. Pro pohodlnou výhru stačilo zřejmě spojit věže manévrem Rb1-b3. Bílý by pak byl zabezpečen jak proti nebezpečí věčného šachu, tak proti různým hrozbám dvojího napadení a mohl v klidu připravit buď rozhodující útok na černého krále, nebo si při centralizaci dámy vynutit výměnu věží či dam a vyhrát v koncovce. Místo toho bílý hned zaútočil tahen Pf5-f6 na pozici černého krále a následujících komplikacích se dostal do matové sítě. Zajímavá partie! Milane, mohl bys její zápis doplnit svými postřehy a podělit se o partii s námi?

Výsledek zápasu: 5:3 - zase jsme prohráli. Sestup je holt realita.