Sokol Vršovice C 4,5 - 3,5 ŠK Mlejn A

07.03.2013 08:51

Pozoruhodnosti utkání:

1. Na prvních čtyřech šachovnicích se zhruba půl hodiny nehrálo pro nepřítomnost některého z hráčů.
2. Do zahájení zápasu uvedl rozhodčí a kapitán domácích v jedné osobě do zápisu o utkání pouze sestavu ŠK Mlejn A a místo pro sestavu domácích ponechal prázdné. Na moji výzvu sestavu domácích doplnil do zmíněného zápisu o utkání až cca 20 minut po zahájení zápasu.

Dění na šachovnicích jsem viděl takto:

1. Hráč domácích, Martin Pospíšil, se nedostavil - podle kapitána domácích bez omluvy.
    0:1, Vršovice 0,0 :1,0 Mlejn

2. Sicilská hra v netradičním kabátě. Vršovický soupeř (2087) hrající černými kameny poměrně snadno vyrovnal hru. Jakub Vandas připravil malou léčku.. Soupeř ztratil pěšce, ale měl iniciativu a částečnou kompenzaci v lepším postavení figur. Houževnatou hrou s pečlivým propočtem bílý unavil soupeře a ten přehlédl v minikombinaci ztrátu střelce. Svou dobrou hrou v dalších několika tazích Jakub černého přesvědčil, že další odpor nemá smysl a soupeř se vzdal.
    1:0, Vršovice 0,0 :2,0 Mlejn

3. Strašlivé zahájení (Jardův patent). Jaroslav Šalom hraje zahájení úplně jinak než já a musím říci, že nemám dost pevné nervy se na jeho pozice při zápase dívat. Soupeř má asi často pocit, že vyhraje jakkoliv, a poleví v pozornosti. Jarda ale hraje velmi houževnatě a pilně počítá. Uvedená partie skončila remízou a černý nebyl prý v závěru bez šancí na výhru. Partie jistě zajímavá - Jardo, mohl bys ji zde publikovat?
    ½:½, Vršovice 0,5 :2,5 Mlejn

4. V pozici s pěšci blokovaným centrem (bílý d4,e5 - černý d5,e6) ztratil sice černý nějaké tempo, Alois Dvořák (bílý) však nenalezl recept ke zdolání černé tvrze. Možná ani neexistoval, vždyť ani v krátké analýze po partii jsme jej nenalezli. Po výměně všech figur kromě černopolných střelců se hráči dohodli na remíze.
    ½:½, Vršovice 1,0 :3,0 Mlejn

5. V pozici s isolovaným d-pěšcem, které vznikají v dámském gambitu, si vůdce černých kamenů Petr Mlejnek vedl přesvědčivě a získal malou, ale jasnou výhodu: v bezpečném poli d5 pro svého jezdce a potenciálním tlaku na zmíněního bílého pěšce. Soupeř, který u mne vzbudil dojem, že si s pozicí neví příliš rady, upadal do časové tísně. Petr, jako obyčejně, vstával často od partie - cítil jsem jeho potřebu si pohovořit. Dotýkat se v hovoru blíže situace na šachovnici pravidla nepřipouštějí a především by to nebylo fér, tak jsem se snažil alespoň Petra povzbudit radou, aby hrál nejlepší tahy a nehrál na čas. Petr hrál opravdu dobře a dosáhl (nejen podle mne) snadno vyhrané věžové honcovky s pěšcem navíc na dámském křídle. Bohužel, zde jeho soustředění polevilo. Bílý získal pěšce, po dalších chybách černého dalšího pěšce a nakonec i celou partii.
    1:0, Vršovice 2,0 :3,0 Mlejn

6. Milan Marek (bílý) řešil problémy pozice se symetrickou pěscovou strukturou (bez pěšců cé).  Prostovou převahu bílému zajišťovalo pěscové duo d4+e4, černý měl ale v bílém táboře na poli b4 pevně uhnízděného jezdce. Milan se rozhodl pro útok - oběť figury měla posílit bílého šance. V partii se však černý ubránil a materiální výhodu proměnil ve vítězství.
    0:1, Vršovice 3,0 :3,0 Mlejn

7. K partii Karla Vandase jsem přišel v momentě, kdy probíhala kombinace, při níž byla napadena na obou stranách řada figur včetně obou dam soupeřů. Petr Mlejnek, který partii pozoroval, mne upozornil na možnost černého brát věží na f4, což by asi dalo černému ve finále výhodu dobré pozice s pěšcem navíc. Černý hrál jinak a po skončení přestřelky zůstaly bílému v ne zcela otevřené pozici jezdec, střelec a věž proti dvěma černým věžim. Zde, podle mého názoru, jediná šance černého spočívala v otevření pozice, aby černé věže získaly kyslík (volnost pohybu). Zda bylo možno pozici otevřít či nikoli nevím; jisté je, že zkušeně a dobře hrající vršovický hráč tomu zabránil a partii vyhrál.
    1:0, Vršovice 4,0 :3,0 Mlejn

8. V nepravidelném zahájení s pěšcem na d4 získal Pavel Porteš (bílý) v pozici bez viditelných defektů prostorovou převahu a dobré útočné postvení. Bílý opravdu černé postavení krále napadl, ale černý se tlakem na výměnu figur a dam ubránil. Věžová koncovka potom už pouze dávala soupeřům možnost, jak partii prohrát, nikoli vyhrát. Pro hráče nebývá vždy lehké se dobře vyrovnat se ztrátou výhody a přehodnotit šance. Pavel to dobře zvládl a nenechal se unést emocemi, které by mohly přivodit zrátu partie.
    ½:½, Vršovice 4,5 :3,5 Mlejn

 

Erik Štěrba