ŠK Mlejn A 4,0 - 4,0 TJ Pankrác E

13.02.2013 09:57

Utkání prvního družstva v tabulce skupiny 22 s posledním bylo herně vyrovnané - alespoň pro mne nečekaně. Průměrné ELO prvních deseti hráčů soupisky měl soupeř téměř o 200 bodů vyšší. Družstvo hostů hrálo s výjimkou osmé šachovnice v nejsilnější sestavě, nám bohužel opět scházel na třetím prkně Alois Dvořák. Utkání však skončilo zřejmě spravedlivou remízou 4:4. Za tým Mlejna bodovali hráči na 6., 7. a 8. šachovnici, nedařilo se hráčům na předních šachovnicích.

Blíže jsem viděl zajímavou partii Jakuba Vandase (2. prkno), ve které, vedl velmi odvážně (a dobře) ostrý boj proti pozičním slabinám bílého (Petr Svačina, ELO 2053). V kombinační přestřelce podle vlastních slov přehlédl obrannou možnost bílého. Vkoncovce měl při rovném materiálu bílý agilního střelce protí černému jezdci na kraji šachovnice a tuto výhodu za podpory aktivního bílého krále bezpečně realizoval.

Můj soupeř (Jindřich Tvrdý, ELO 1948) zvolil černými pasivní zahájení, v němž se černý ve stísněné pozici skrývá za hradbou pěšců a čeká, že vpadne bílému do boku, až se bílý při zdolávání opevnění odkryje. Oba soupeři hráli opatrně, po patnácti tazích stál černý velmi stísněně (hodnocení Fritze: +1). Soupeře jsem nezklamal, když na jeho nabídku remízy jsem odpověděl hrubou chybou (hodnocení Fritze: ??, -1). V pozici, která rozhodně dávala větší šance soupeři, jsem opakovanou nabídku remízy s úlevou přijal.

Jarda Šalom se stejně jako Jakub utkal se silným soupeřem (pan Vrtal, ELO 2008) a po urputném boji partii prohrál.

Milan Marek remizoval, Karel Vandas a Pavel Porteš vyhráli.

Na 8. šachovnici nasadil TJ Pankrác třináctiletou Josefinu Královou. Navzdory nízkému věku dívka hrála proti stoprocentnímu Tomášovi Kuzinovi velmi pěkně, i když partii nakonec prohrála.

S výsledkem pěkného utkání v přátelském duchu jsme spokojeni.

Jak viděl utkání soupeř z Pankráce?

Erik Štěrba

 

P.S. O průběhu většiny partií, nic bližšího nevím. Zde v blogu se můžete s ostatními podělit o zajímavý postřeh či komentář. Na web můžete také vložit komentovanou partii.