Mlejn A 5.0 - 3.0 Bohemians E

28.03.2012 17:12

 

Tak jsme s jistou dávkou štěstí skončili ve skupině na druhém a snad i postupovém místě. Kromě kráčů Mlejna patří dík i družstvu Teplárny A a PORG C za férový zápas, ve kterém se hráči nešetřili.

Před zápasem s Bohemkou jsme si celkem na vítězství věřili, nikoli však na výsledek 6:2, kterým bychom si zajistili druhé místo ve skupině bez ohledu na to, jak dopadne utkání PORG C - Teplárna A, které se hrálo současně s naším. Ačkoli mnozí z nás favorizovali PORG, vyhrála Teplárna, a to drtivým skore 7:1. To nám zásadně pomohlo v boji o druhé místo: stačilo vyhrát jakýmkoli rozdílem.

K zápasu Mlejn A - Bohemians E jsme nastoupili v základní sestavě. Jak boj z mého pohledu na jednotlivých šachovnicích probíhal?

1. šachovnice
Přes mimořádně mizerně sehrané zahájení se mi podařilo v 17. tahu partii remizovat. Nepamatuji se, že bych někdy stál po osmi tazích tak zle. Nakonec jsem se vzpamatoval a snad jsem měl i trochu štěstí, když soupeři (1967) jeho pozice nenabízela více než opakování tahů. Remis jsem musel přijmout.

2. šachovnice
Petr proti silnému soupeři (1935) dobře rozehrál partii a dosáhl jasné výhody. Zde, podle mého soudu, určité uspokojení vyústilo v menší soustředěnost, která měla za následek prohru jinak velmi pěkně rozehrané partie.

3. šachovnice
Alois hrál partii jako obvykle zodpovědně a soustředěně. Proti rovněž soustředěně a dobře hrající paní Havrdové (1892) získal poziční převahu. Soupeřka se houževnatě a statečně bránila. A ubránila. Pěkná partie a zasloužená remis pro oba.

4. šachovnice
Milan sehrál tentokrát černými velmi pěkný zápas. Ze zahájení vyšel jeho soupeř  s prostorovou převahou a zřetelným náskokem ve vývinu. Milan správně nabídl výměnu dam, které se soupeř těžko mohl vyhnout. Po výměně dam měl bílý radikálně pozici přehodnotit: hodně ubrat na optimismu a začít organisovat obranu. Předsunutí bílí pěšci se totiž z útočné zbraně hrozili stát objektem napadení. Změnu režimu bílý ignoroval a do šturmu zapojil ještě f-pěšce. Partie měla dále učebnicový průběh: po otevření centra šachovnice se bílá pozice rozpadala. Bílý urychlil zkázu, když přehlédl ztrátu kvality, která následovala po taktickém šachu jezdcem. Dále vedl bílý již jen marný boj.

5. šachovnice
Doužstvo Mlejna opět nezačalo zápas dobře. Po necelé hodině hry byla pro nás nejnadějnější partie na osmé šachovnici a tato partie. Boj jsem nemohl sledovat souvisle, ale neuniklo mi, že Zdeněk získal taktickým obratem kromě pěšce i drtivou poziční převahu. Snad se mohl rozhodnout pro rychlejší řešení, ale důležitost partie byla veliká, a tak zvítězilo vyloučení rizika. Zdeněk proto také dohrával jako poslední a věžovou koncovku s převahou dvou zdravých pěšců proměnil bezpečně ve vítězství své i ŠK Mlejn. Pěkná, zodpovědně vedená a mimořádně důležitá partie.

6. šachovnice
O této partii vím jen to, že ji Karel dost rychle prohrál. Nevadí, kromě Aloise a Pavla, kteří prohrávat nechtějí a těch, co sehráli jedinou partii, se to přihodilo každému z nás. I když započítáme tuto nulu, udělal Karel v soutěži perfektní 69% výsledek.

7. šachovnice
Partie, která povzbudila celé družstvo. Josef ji hrál ve velkém stylu: nebál se obětovat figuru za odvážný útok na krále. Hrál silně a přesvědčivě. Donutil soupeře k chybě a následoval matový závěr. Pěkná a důležitá partie, ze které neměl radost jen bílý.

8. šachovnice
Černý obětoval figuru, ale útok se vytratil. Zůstali sice dva pěšci, ale Pavel věděl, že oběť nebyla korektní. Naštěstí si bílý zřejmě příliš nevěřil a komplikacemi v místě, kde dominoval černý, umožnil soupeři malý taktický obrat, kterým černý dobyl figuru zpět. Pavel svoji šanci již nepustil a výhrou téměř ztracené partie podstatně vylepšil naše vyhlídky.

Všem díky za příkladnou bojovnost a soupeřům za příjemnou společnost a dobrý šach.